Biologische Bloemen

Waarom biologische bloemen?


De bloemen van Op Beemster Klei worden op een biologische wijze geteeld. Daarvoor zijn we gecertificeerd door SKAL. Dit betekent dat we een aantal principes volgen, zoals uitgelegd door Bionext. Maar uiteindelijk gaat het niet om de regeltjes. We willen vooral een gezonde en veerkrachtige bodem, een gezond bodemleven en gezonde, sterke planten. Wij zijn overtuigd geraakt dat een biologische teelt dit ondersteunt. Zo zien we bijvoorbeeld dat luizen niet de kans krijgen om zich tot een plaag te ontwikkelen en dat onze klanten de kwaliteit van onze bloemen niet onder vinden doen aan wat gangbaar geleverd wordt.
  
Volgens ons is dit dus de meest betrouwbare manier om kwalitatief goede snijbloemen te telen, terwijl de grond productief blijft en we biodiversiteit zoveel mogelijk behouden. Ook merken we dat er interesse is in biologische bloemen vanuit handelaren en de uiteindelijke gebruikers. De druk vanuit de maatschappij om duurzamer te telen wordt nog steeds groter. Waar de snijbloemensector nu nog grotendeels gebaseerd is op veel chemische hulpmiddelen, willen we bij Op Beemster Klei laten zien dat het mogelijk is om snijbloemen biologisch te telen.  
 
Wat betekent biologisch telen? 
Biologisch bloemen telen betekent dat we geen kunstmest gebruiken, maar alleen meststoffen van directe natuurlijke oorsprong. Daarnaast maken we geen gebruik van herbiciden, en slechts van een aantal pesticiden en fungiciden. De soorten die we gebruiken, werken op basis van natuurlijke vijanden van mogelijke plagen en schimmelproblemen, of zorgen er bijvoorbeeld voor dat plagen minder behoefte hebben om de gewassen te beschadigen.
  
En in de praktijk ... 
... vertrouwen we vooral op natuurlijke vijanden van potentiele plagen om deze in de hand te houden. Tot zover hebben we nog erg weinig last gehad van onhoudbare situaties. Ook zetten we meer in op de weerbaarheid van de planten zelf, zodat ze minder vatbaar zijn voor zwakteparasieten. Ze zijn dan ook beter opgewassen tegen het onkruid. Verder vermijden we het gebruik van zware machines op het land, vooral wanneer de grond nat is, en maken we gebruik van het grote assortiment om de verspreiding van plagen, schimmels en ziekten te beperken. En aangezien we geen herbiciden gebruiken, besteden we ook een aardige tijd aan het verwijderen van onkruid.  
Share by: